AMACI VE KAPSAMI
Bu kursun amacı, çocuk hemşireliği alanında lisansüstü eğitim (tezli yüksek lisans ve doktora) yapmakta olan öğrencilere çocuklarda nonfarmakolojik ağrı yönetiminin amacını, ilkelerini, dikkat edilmesi gereken noktaları, ağrının nasıl değerlendirileceğini, fiziksel, bilişsel- davranışsal ve destekleyici nonfarmakolojik yöntemlerin neler olduğu, çocuğa ve ağrılı işleme ilişkin özelliklere göre uygun nonfarmakolojik yöntemin nasıl belirleneceğini, tekniklerin uygulanması ile ilgili esasları kanıtlar çerçevesinde öğretmektir. Bu kurs programı kapsamında; pediatrik nonfarmakolojik ağrı yönetimi konusunda uzman bir ekip tarafından hazırlanan konular güncel rehberler ve kanıtlar çerçevesinde kursiyerlere sunulacaktır. Eğitim konuları; pediatrik hastalarda nonfarmakolojik ağrı yönetiminde pediatri hemşiresinin rolü, ağrının tanımı ve fizyolojisi, ağrının değerlendirilmesi, nonfarmakolojik ağrı yönetiminde kullanılan fiziksel, bilişsel-davranışsal, destekleyici yöntemlerin tanıtımı, etkinliği ve uygulama önerileri şeklindedir. Çocuklarda ağrılı tıbbi işlemlerde nonfarmakolojik ağrı yönetimi konusu hastanelerde ve sahada çocuklarla çalışan, çeşitli tıbbi girişimleri uygulayan ve aynı zamanda çocuk hemşireliği alanında lisansüstü eğitim yapan hemşirelerin potansiyel uygulama ve araştırma alanıdır. Bu kursun primer hedefi, çocuk hemşirelerine uygulama alanında nonfarmakolojik ağrı yönetimi konusunda rehberlik etmek, araştırma ve tez çalışmalarında bu konuya odaklanan çocuk hemşirelerine yol göstermektir. Bu kurs ile çocuklarda nonfarmakolojik ağrı yönetiminde kullanılan fiziksel, bilişsel ve davranışsal ve destekleyici yöntemler tüm boyutlarıyla ele alınacak, yöntemlerin uygulama ilkeleri, etkinlik mekanizması ve uygulama önerileri ile hemşirelik bakımına ve bilimsel çalışmalara önemli katkı sunacağı öngörülmektedir. Eğitim programı, iki gün olmak üzere toplam 16 saat Hibrit (yüzyüze/ çevrimiçi) olarak planlanmıştır.
Öğrenim Çıktıları
-
Kursiyerler çocuklarda nonfarmakolojik ağrı yönetiminde hemşirenin rolünü bilir.
-
Kursiyerler farklı nonfarmakolojik yöntemlere göre ağrının hangi mekanizma ile önlenebileceğini/ azalabileceğini açıklayabilir.
-
Kursiyerler çocuğun yaşı, gelişim düzeyi, önceki deneyimleri, ağrının değerlendirilmesi gibi çocuğa ilişkin özelliklere göre nonfarmakolojik ağrı yönetimi tekniğini seçebilir ve uygulayabilir.
-
Kursiyerler ağrılı tıbbi işlemin tipi, süresi ve zamanı gibi girişime ilişkin özelliklere göre nonfarmakolojik ağrı yönetimi tekniğini seçebilir ve uygulayabilir.
-
Kursiyerler çocuklarda tıbbi işlemlerde ağrının önlenmesi/ azaltılmasına yönelik nonfarmakolojik yöntemlerin kullanılacağı bir araştırma planlayabilir.